joi, 29 septembrie 2016

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Ajutătoarea celor smeriți”


Icoana Maicii Domnului „Ajutatoarea celor smeriți” („Care privește spre cei umiliți”/ „Призри на смирение”) a apărut în anul 1420, în apropierea lacului Stolnici din ținutul Pskovului, Rusia. În această Icoană, Maica Domnului este reprezentată șezând, cu un sceptru în mâna dreaptă și cu Pruncul Sfânt pe genunchi. Iisus Hristos ține în mâna stângă un glob (simbol al lumii create), iar cu dreapta El atinge fața Maicii Sale, în mângâiere. În icoana originală, și Maica, și Pruncul, poartă pe cap coroane împodobite. 
Icoana a plâns cu lacrimi de sânge în septembrie 1426, fapt corelat cu evenimente ulterioare, precum: foamete, incendiu de proporții și invazia unui prinț lituanian aliat cu tătarii, toate în zona Pskovului. La 16/29 septembrie 1426 a avut loc mutarea icoanei în catedrala din Pskov, fapt comemorat până astăzi în Biserica Creștină Ortodoxă Rusă. 
Una dintre copiile celebre ale aceste Icoane „care plange pentru lume”, se afla la Kiev. Aceasta a fost adusa la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Templu” (Kiev) în 1992, de către schimonahia Feodora. Încă dinainte de a face minuni cunoscute, Icoana din Kiev a Maicii Domnului a fost iubită de credincioși, datorită frumuseții ei, pentru strălucirea deosebită a culorilor, dar și fiindcă toți cei ajunși înaintea ei se simțeau îndemnați a se ruga vreme îndelungată acolo, spunând Maicii Domnului toți pașii lor.
Într-o zi a anului 1993, starețul Damian al Mănăstirii kievene a constatat înnegrirea bruscă a Icoanei, păstrată în ramă de lemn cu geam de sticlă. Îndepărtând grăbit geamul, starețul a înțeles minunea: Icoana nu pățise absolut nimic, doar că pe sticlă se imprimase o Icoană identică, argintată, care dădea impresia de „întunecare”.
Minunea vizibilă a fost doar începutul. Au urmat multe vindecări, pornind de la tămăduirea unei femei însărcinate, amenințată cu pierderea sarcinii, din cauza unei hepatite confirmate de analizele medicale.
Numeroase familii cu copii au venit să se roage, primind ajutor în toate cele solicitate cu rugaciune fierbinte și credință neclintită. 
Icoana este dusă în pelerinaj în diferite locuri ale lumii, printre care și Moscova, iar la praznicul Schimbarea la Față – 2009, ea a putut fi închinată la o biserică din Codlea, jud. Brașov.
Sărbătoarea din 16/29 septembrie a fost stabilită în Rusia, cinstindu-se mutarea în catedrala din Pskov a icoanei originale a Maicii Domnului „Ajutatoarea celor smeriți”/„Призри на смирение”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu